Roetpieten

Roetpieten

De meeste Pieten zijn zwarte Pieten. Maar beginnende Pieten zijn Roetpieten. Roetpieten zijn eigenlijk Pieten die in opleiding zijn. Roetpieten moeten nog leren hoe ze pakjes in moeten pakken. Roetpieten moeten ook leren hoe ze deze pakjes in de schoorstenen doen zodat ze ongeschonden in de schoenen van de kinderen terecht komen. Roetpieten moeten leren pepernoten strooien. Maar het allerbelangrijkste is dat Roetpieten leren hoe ze veilig over de daken moeten lopen.
Sinterklaas is dol op zijn Roetpieten. Hij geniet er van als hij Roetpieten in de schoolbanken ziet zitten. Daar leren de Roetpieten rekenen met de pepernoten. Of als de Roetpieten in de touwen of klimrekken hangen. De Roet Pieten zijn altijd nog een beetje onhandig en dat maakt ze juist zo leuk.
Als de Roet Pieten genoeg hebben geleerd zijn ze klaar voor het echte werk. Dan mogen ze ’s nacht met Sinterklaas mee om cadeautjes te bezorgen. Roet Pieten mogen ook mee op huisbezoek. De Roet Pieten veranderen na verloop van tijd vanzelf in Zwarte of Gekleurde Pieten. Hoe dat gaat is een groot geheim. Er zijn zelfs Roetpieten die altijd Roet Piet zullen blijven. Of zo’n Roet Piet dan genoeg geleerd heeft weten we niet. Misschien is die Roet Piet dan gezakt voor zijn diploma pepernoten strooien. Of heeft zo’n Roet Piet de kunst van het cadeautjes inpakken niet voldoende onder de knie.
Er is zelfs ooit een Zwarte Piet geweest die weer terug is veranderd in Roet Piet. Hoe dat precies is gegaan is onbekend. Wel was het zo dat deze Roet Piet (die eerst dus een Zwarte Piet was) altijd alles vergat. Dan moest de Hoofd Piet hem overal aan herinneren. “Roet Piet neem de zak mee, Roet Piet vergeet het boek van Sinterklaas niet”, klonk het dan. De Hoofd Piet werd er doodmoe van en de andere Gekleurde, Zwarte en Roet Pieten ook. Daarom hebben ze deze Roet Piet een andere naam gegeven. Deze Roet Piet is nu de Vergeet Piet en hij komt nooit naar Nederland omdat hij altijd vergeet om op tijd aan boord te stappen.

Top