VISIE

Over het ontstaan van het Sinterklaas feest zijn inmiddels vele verklaringen en visies gegeven. Volgens sommigen komt Sinterklaas uit Myra, Turkije terwijl andere bronnen vermelden dat er in de 17e eeuw al een vorm van Sint Nicolaas viering bestond. Wat waar is en wat niet is vaak ook een kwestie van hoe je er naar wilt kijken. Wij vinden elke visie een waardevolle en willen graag aangeven hoe wij naar het feest rond Sinterklaas kijken.

Het Sinterklaasfeest

Voor ons is het Sinterklaasfeest een typisch najaarsfeest welke past in de lijn met Sint Maarten (11 november) en de Kerstman (de week voor Kerst) en waarin het uitdelen of weggeven presentjes centraal staat. In vroeger tijden waren mensen meer dan nu het geval is op elkaar aangewezen voor wat betreft het overleven van moeilijke of zware tijden waarin voedsel -en brandstofschaarste een rol speelde. Deze moeilijke tijden zijn het beste door te komen wanneer mensen de rijkdommen en voorraden, aangelegd tijdens de zomer en na-zomer, met elkaar delen. Het Sinterklaasfeest is volgens ons van origine een verhaal dat dit op symbolische wijze inzichtelijk maakt.

Sinterklaas en Zwarte Piet zijn in het verhaal onafscheidelijk van elkaar, net zoals de hemel en de aarde of Yin en Yang niet van elkaar te scheiden zijn. Zij staan symbool voor twee belangrijke krachten of eigenschappen.

Waarom Sinterklaas een heilige of ‘lichtfiguur’ is
Belangrijker nog dan de persoon zelf is wat Sinterklaas doet, namelijk het uitdelen of weggeven van spullen. Waren dat vroeger misschien voedsel en brandstof, tegenwoordig zijn dat cadeautjes en dan voornamelijk aan kinderen. Klaas vertoont daarmee voorbeeld gedrag en omdat hij dit belangeloos doet, wordt hij daarmee een heilige, een Saint, Sinterklaas. Op een symbolische en verhalende wijze wordt hiermee aan een gemeenschap van mensen verteld dat moeilijke tijden gemakkelijker door te komen zijn als er wordt samen gewerkt, samen geleefd en samen gedeeld.

Zwarte Piet is de boodschapper
In onze visie staat Zwarte Piet symbool voor een aantal zaken:
1) Het zwart van Piet refereert aan de periode die aanstaande is, de winter. In deze periode is letterlijk veel donkerte aanwezig (lange nachten, korte dagen) maar ook figuurlijk (dreiging van voedsel en brandstofschaarste in vroeger tijden).
2) Zwarte Piet heeft in het verhaal de rol van boodschapper of aankondiger. Hij is de visionair, de ziener en kent als geen ander de wetten der natuur.

Sinterklaas en Zwarte Piet
Sinterklaas en Zwarte Piet staan in onze visie dus symbool voor twee verschillende krachten of eigenschappen die beiden even belangrijk zijn. Piet vertelt ons dat moeilijke tijden voor de deur staan (hoor wie klopt daar kinderen……), Klaas laat zien welk gedrag daar het beste bij past (….eerlijk zullen we alles delen, suikergoed en marsepein).

“Wij vinden het belangrijk dat dit mooie volksfeest door iedereen op zijn of haar manier gevierd kan worden.”

Samen maken we er een onvergetelijk Sinterklaasfeest van! Wilt u een Sinterklaas inhuren of meer informatie?

Neem dan contact op met de BoekingsPiet.

Top